Göze Çarpanlar

Clark Üniversitesi’ni Neden Terk Ediyorum – Mary Jane Rein

Yahudi bir birey ve bir bilim insanı olarak, Katolik bir kurum olan Assumption’da daha sıcak karşılandığımı hissediyorum.

Kaynak: Wall Street Journal

Yükseköğretimdeki birçok sorundan bazıları da nezaket, dostluk ve entelektüel alçak gönüllülük eksikliği. Bunu, 13 Mart’ta Worcester State Üniversitesi’nde düzenlenmesine yardım ettiğim bir konferansın, asi ve nefret dolu dinleyiciler tarafından kapatılmasıyla bizzat gözlemledim. Kendi kurumum Clark Üniversitesi’nin tepkisi üzerine, Clark’ın Holokost ve Soykırım Çalışmaları Strassler Merkezi’nin icra direktörlüğü görevimden istifa ediyorum.

Worcester State’de yapılan konferans, oradaki bir tarih profesörü tarafından, Orta Massachusetts Yahudi Federasyonu işbirliği ile destekleniyordu. Şahsi yetkimle ve Yahudi savunuculuğuna ve Siyonizme olan ömür boyu bağlılığıma uygun olarak bu organizasyonun düzenlenmesine yardımcı oldum. Konuşmacı, İsrail’in yedek subaylarından biriydi ve 7 Ekim’de Hamas’ın saldırısına ilk müdahalede bulunan biri olarak gözlemlerini anlatıyordu. Amaç, anti-İsrail etkinlikleri düzenlenen bir kampüse İsrail perspektifini getirmekti.

Etkinliğe yaklaşık 100 kişi katıldı, ancak bunlardan birçoğu konuşmacıyı susturmakta kararlıydı. Karşılık olarak, o sakin bir şekilde tüm soruları yanıtlamaya hazır olduğunu duyurdu ve konuşmasını bitirdikten sonra onları söylediklerinin doğruluğunu kontrol etmeye davet etti. Fakat bu, kalabalığı yatıştırmaya yetmedi. Protestocular sürekli olarak onu böldüler, konuşmak için ayağa kalktılar, cep telefonlarını çaldırdılar ve yangın alarmını tetikleyerek salonun tahliye edilmesine neden oldular, bu da etkinliği yaklaşık 20 dakika süreyle kesintiye uğrattı.

Ayrıca Strassler Merkezi’nde çalışan ve yakından tanıdığım Clark Üniversitesi doktora öğrencilerinden oluşan bir üçlü tarafından da bana karşı özel bir saldırı oldu. Yahudi Federasyonu müdürü konuşmacıyı tanıtmak üzere beni kürsüye çağırdığında, içlerinden biri görüşlerimin Strassler Center’ı temsil etmediği gerekçesiyle unvanımı kullanmaması gerektiğini bağırdı. Ben henüz herhangi bir görüş belirtmemiştim.

Konuşmanın ardından aynı öğrenci, Strassler Center’ın ikinci sınıf doktora öğrencisi ve soykırım uzmanı olduğunu gururla ilan ederek soru oturumunu açtı. Yani, Merkez’le olan ilişkimi kullanmamamı talep ettikten sonra, kendi ilişkisini açıkladı. İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçlamaya devam etti. Etkinlik sona erdiğinde Clark öğrencileri bana yaklaştı ve bağırdılar. Görevimden istifa etmemi talep ettiler ve kısa süre önce yayınlanan bir köşe yazısındaki görüşlerim de dahil olmak üzere sahte gerekçelerle hakkımda soruşturma başlatmakla tehdit ettiler.

Ertesi gün üst düzey bir yönetici gönderdiği bir e-postada, Clark dışındaki etkinliklerle bağlantılı olarak üniversite mensubiyetimi kullanmamam konusunda beni uyardı ve bunun “son derece sorunlu” olduğunu söyledi. Ne kısa konuşmamda ne de etkinlik duyurusunda unvanımı zikretmemiştim, ancak yönetici başkalarının da beni Clark’la ilişkilendirmekten kaçınmaları gerektiği konusunda uyardı – ki bu önceki yirmi yıl boyunca hiç sorun olmamıştı.

Clark’ta başkalarının da aynı kısıtlamalara tabi olup olmadığını sordum. Araştırma ve uzmanlıklarını kullanarak konuşan öğretim üyelerinin özgürce konuşabileceğini söyledi, ancak benim gibi bir merkezi yöneten “yönetici pozisyonundaki bir yönetici” olarak sadece benim kurumumla olan bağlantım belirtildiğinde “kafa karışıklığına” neden olurmuşum. Bu durumun, Yahudi kimliğime ve İsrail’e olan desteğime dayanarak kendimi sansürlemem gerektiği şeklinde bir istek olduğunu; zira bu hoş karşılanmayan görüşü dile getirirsem profesyonel sonuçları olacağını hissettim.

İstifam, doktora öğrencilerinin tehditkar ifadelerinin başarılı olduğu anlamına gelmiyor ve beni Clark’taki uzun süreli pozisyonumdan etkili bir şekilde uzaklaştırdığı konusunda onlara bir memnuniyet vermeyi amaçlamıyor. Ayrılma nedenlerimi açıkça belirtmek ve bunu kendi şartlarım çerçevesinde ve değerlerimle uyumlu bir şekilde yaptığımı teyit etmek için yapıyorum. Konuşmacıyı bağırmalarla susturmanın tolere edildiği ancak görüşlerine katılmadıkları bir konuşmacıya bağrılarak sesinin kesilmesinin uygun karşılandığı bir akademik kurumda artık etkili bir şekilde çalışamam.

Strassler Merkezi’nin öne çıkan doktora programını hevesle geliştirmişken, icra direktörü olarak başarılı geçen görev süremin ani şekilde son bulması bana acı veriyor. Faaliyetlerim arasında, 2019 yılında açılan muhteşem yeni bir kanadın inşaatı yer alıyor. Rahat doktora öğrencisi ofisleri arasında, Holokost’tan etkilenmiş geniş aileleri anısına ebeveynlerim tarafından fonlanan bir ofis de bulunmakta.

Clark’ta Holokost ve diğer soykırımlar üzerine araştırmalarımı ilerlettiğim tatmin edici yıllar geçirdim. Öğrenciler, öğretim üyeleri, personel, mezunlar ve bağışçılarla olan sıcak ilişkilerim, hala hayranlık duyduğum Strassler Merkezi’nin önemine olan inancımı sürdürdü. Ancak, üniversite yönetiminin desteğiyle, benimle medeni bir şekilde iletişim kurmak yerine kamuoyu önünde beni susturmaya çalışan öğrenciler için çalışmanın hiçbir zevki yok. Farklı bakış açılarını koruyacak karakter gücünden yoksun bir kurumu ilerletmek için zamanımı ve çabalarımı harcayamam.

Saygı, dürüst sorgulama ve medeni dostluk bağlamında özgür fikir alışverişine dayanan farklı bir davaya imza atmaya hazırım. Assumption Üniversitesi’ne katılacağım ve burada yeni Medeni Dostluk Merkezi‘nin açılmasına yardımcı olacağım.

Hem bir akademisyen hem de bir Yahudi olarak, laik bir kurum olan Clark’a kıyasla Katolik bir kurumda daha sıcak bir karşılama ve daha fazla amaç ortaklığı hissediyorum. Assumption ile paylaştığımız ortak bir dava buldum ve kendimi onun dostlarla birlikte hakikatin peşinden gitme misyonuyla aynı hizaya getirmeyi seçtim. Farklı görüşleri kabul eden ve saygı duyan bir öğrenim tarzına olan bağlılığı, üniversitelerin bizi daha iyi bir geleceğe götürebileceği konusunda bana umut veriyor.

Mary Jane Rein, Assumption Üniversitesi Sivil Dostluk Merkezi’nin kurucu direktörüdür.

Gönüllü katkılarla yayınını sürdüren -Avlaremoz’da, sizlere daha çok içerik sunabilmek adına çeviri esnasında “GPT4” yardımcı araç olarak kullanılmış ve içerik Betsy Penso tarafından yayına hazırlanmıştır.