Haberler

Doğu Kudüs’te Gerilim: Bayrak Yürüyüşü ve Çatışmalar

On binlerce siyonist İsrailli, 1967 savaşında Doğu Kudüs’ün ele geçirilmesinin yıldönümünü kutlamak üzere çarşamba günü bayraklı bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün organizatörleri bu gösteriyi, Gazze ve Lübnan’da devam eden çatışmalar sebebiyle bir meydan okuma mesajı olarak tanımladılar. Öğleden sonra başlayan yürüyüş, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Filistinliler için Eski Şehir’in baş girişi olan Şam Kapısı civarından geçerek, Doğu Kudüs’ün Müslüman çoğunluğun yaşadığı mahallelerinden geçerek devam etti.

Yürüyüş sırasında İsrailli göstericiler, Filistinlilere taş ve şişe fırlatıp, dükkanlara saldırarak “Araplara ölüm” ve “Muhammed öldü” gibi nefret içeren sloganlar attılar. Polis, aralarında gençlerin de bulunduğu 18 kişinin gazetecilere saldırmaktan gözaltına alındığını belirtti. Haaretz muhabiri Nir Hasson ve Filistinli fotoğrafçı Ghassan Eid’in de aralarında bulunduğu en az beş gazeteci saldırıya uğradı. Haaretz’e göre, “İnsaniyet Muhafızları” adlı aşırı sağcı bir grup, gazetecilere ve aktivistlere yönelik saldırılara öncülük etti ve Eski Şehir’de Filistinlilerin dükkanlarında hasara yol açtı. Saldırıya uğrayan Filistinli gazeteci İsrail polisi tarafından göz altına alındı. İsrailli sivil toplum örgütü Ir Amim (Halkların Şehri), grubun hedefini “Yahudi egemenliği ve ırkçılık gösterisi” olarak tanımladı.

Gösterilerden hemen önce, çarşamba sabahı yaklaşık 800 İsrailli, İsrail polisinin ağır koruması altında Fas Kapısı’ndan girerek El-Aksa Camii’ne baskın düzenledi. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Yahudilerin ibadeti için bölgenin açılması gerektiğini savundu ve yürüyüşü “Hamas’a, Kudüs, Şam Kapısı ve El-Aksa Camii’nin bize ait olduğunu söylüyorum… Zafere kadar pes etmeyeceğiz. Biz durmayacağız. Kazanmak zorundayız” diyerek destekledi.

Bu gelişmeler, İsrail’in Gazze ve Lübnan’da başlattığı çatışmalar ve bölgede artan gerilimleri körüklemeyi amaçlıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in güney Lübnan’da, yasak olan beyaz fosfor mühimmatını kullandığını doğruladı. Beyaz fosforun kullanımı, oksijene maruz kaldığında yanarak ciddi yanıklara ve solunum yolu yaralanmalarına neden oluyor. Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı, Ekim ayından bu yana bu maddeyle ilgili en az 173 yaralanmayı doğruladı. Dr. Tharwat Zahran, beyaz fosfor maruziyetinin ciltte ikinci ve üçüncü derece yanıklara, solunum yolu hasarlarına ve organ yetmezliklerine neden olabileceğini belirtti. Bu durum, uluslararası alanda önemli bir kınama ile karşılaştı ve daha sıkı kontrol çağrılarını beraberinde getirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in bu mühimmatları sivil alanlarda kullanmayı bırakmasını ve yangın çıkarıcı silahlar konusunda daha güçlü uluslararası düzenlemeler yapılmasını talep etti.

Doğu Kudüs’teki bayrak yürüyüşü, İsrail’in bölgedeki askeri eylemleri ve sivillere yönelik saldırıları, bölgesel gerilimleri her geçen gün daha tehlikeli kılarken uluslararası toplum, daha fazla sivil kaybını ve göçü önlemek için itidal ve uluslararası yasalara uyulması çağrısında bulunuyor.