Haberler

4 rehine evine döndü, en az 200 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun verdiği habere göre dört rehine operasyon ile kurtarıldı. Operasyon sırasında içerisinde çocukların da olduğu en az 200 kişi öldürüldü. Yüzlerce kişinin de yaralandığı bildiliriliyor. İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre öldürülenlerden 17’si Hamas militanıydı.

Kurtarılan rehinelerden birisi müzik festivalinden motorsiklet üzerinde kaçırılırken ‘Beni öldürmeyin!’ diye bağırdığı videosu 7 Ekim saldırısının simgesi haline gelen Noa Argamani oldu. Argamani’nin son evre beyin kanseri olan annesi, Şubat ayında kızına kavuşmak istediğini dile getirdiği bir video yayınlamıştı. Annesi, kızının kurtarılmasının ardından ona kavuştu. 

İsrailli savaş karşıtı Standing Together rehinelerin kurtartılmasından sonra bir açıklama yaptı. Açıklamada rehilerin evlerine dönmesinden ötürü yaşadıkları sevinci dile getiren grup sözcüsü “Artık hiçbir Filistinli ve İsrailli aile sevdiklerinin yasını tutmamalı ve onların yükünü taşımamalı. Daha fazla hayat kaybedilmemelidir. Kaçıranları geri getirecek ve Gazze’de akan kanı durduracak bir anlaşmaya ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in sekiz aydır sürdürdüğü saldırılarda şu anada kadar 37bine yakın Filistinli hayatını kaybederken en az 40 rehinenin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. 130’dan fazla rehinenin hâlâ Hamas’ın elinde hayatta olduğu düşünülüyor. Savaş karşıtı ve rehine yakınlarından oluşan on binlerce İsrailli, aşırı sağcı hükümetin ateşkes ilan edip rehine anlaşması yapması için sekiz aydır sokaklarda eylemler düzenlemeye devam ediyor.

Görsel: Yüzlerce İsrailli’nin 4 Mayıs 2024 tarihinde Tel Aviv yakınlarındaki Rehovot’ta, Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirdiği eylemden bir görüntü. (İbrahim Hamad/Anadolu Ajansı)